Belastingaangiften: zelf doen of niet?

 

Als ondernemer met een eenmanszaak of vof, en ook als ZZP-er kom je in aanraking met twee belastingaangiften, de aangifte van omzetbelasting en van inkomstenbelasting. Is het slim om deze aangiften zelf te doen? Wat doe je met een voorlopige aanslag? Kun je daartegen bezwaar aantekenen of hiervoor uitstel aanvragen? Wat zijn veelgemaakte fouten? Lees de antwoorden hier.

Inkomstenbelasting

Als ZZP-er en ondernemer met een eenvoudige boekhouding kun je, wanneer je je in de materie verdiept, zelf de aangifte inkomstenbelasting verzorgen. Maar over het algemeen is het onverstandig. Als IB-ondernemer heb je zo veel aftrekmogelijkheden dat je hier heel goed van op de hoogte moet zijn om alle mogelijkheden in de aangifte te verwerken. Want voor deze aftrekmogelijkheden gelden verschillende voorwaarden met hierop ook weer uitzonderingen waarvan een boekhouder of belastingconsulent beter op de hoogte is. Voor je het weet loop je een aftrekpost mis waarop je recht hebt, of erger nog: je kent jezelf een aftrekpost toe waarop je geen recht hebt en moet dan na controle weer een flink bedrag terugbetalen.

Indien je de aangifte inkomstenbelasting uitbesteedt, zorg dan dat je de benodigde stukken op tijd bij deze persoon inlevert zodat die niet in tijdnood komt. Vaak zijn deze aangiften voor accountants of administratiekantoren “extra” werk dat tussen de normale dagelijkse werkzaamheden door moet gebeuren, en dient dit dus tijdig ingepland te kunnen worden. Lever het dus niet pas op 31 maart in!

Je kunt uitstel aanvragen voor de inkomstenbelasting. Dit moet je voor 1 mei doen en kan via de telefonische helpdesk van de Belastingdienst (0800-0543). Heb je een boekhouder of belastingconsulent kan deze namens jou uitstel aanvragen. Bij een aanslag heb je wel te maken met naheffingsrente. Deze wordt in rekening gebracht vanaf 1 juli.

 

Omzetbelasting

Op zich lijkt de aangifte omzetbelasting niet al te ingewikkeld. Je telt de BTW op de door jou verstuurde facturen bij elkaar op en trekt daar de BTW van jouw kosten als voorbelasting vanaf. Uitgaande van het feit dat je als ondernemer 100% BTW-belaste prestaties verricht en alle kosten 100% zakelijk aftrekbaar zijn. Maar juist in die laatste categorie is een vergissing snel gemaakt.

Omzetbelasting is een specialisme. Niet voor niets is de BTW Almanak van Elsevier zo dik als een telefoonboek. Daarom is een finale check onontbeerlijk. Een boekhouder controleert de administratie vóór de laatste BTW-aangifte van het jaar en voert correcties door. Dit voorkomt vervelende verrassingen.

Waar kan de ondernemer zelf op letten bij de omzetbelasting? De kasadministratie blijft vaak een probleem. Zorg dat je zo veel mogelijk via de bank afrekent in plaats van per kas. Het blijft lastig om kleine kassabonnetjes in de gaten te houden. Met name omdat je moet kunnen aantonen dat je deze uitgaven zelf gedaan hebt!

Belangrijk is verder dat de aangifte omzetbelasting op tijd wordt ingediend. Voor de aangifte omzetbelasting kun je geen uitstel aanvragen en er wordt meteen een boete opgelegd wanneer je niet op tijd aangifte doet. Gebeurt dit regelmatig dan wordt deze boete steeds hoger!

 

Voorlopige aanslag

Aan het begin van het jaar ontvang je als ondernemer een voorlopige aanslag voor de inkomstenbelasting en de inkomensafhankelijke bijdrage Zorgverzekeringswet. De hoogte van de aanslag is gebaseerd op de inkomenscijfers van voorgaande jaren. Het prettige van deze aanslag is dat je nu maandelijks een gedeelte kunt betalen en niet een hoog bedrag in één keer achteraf moet voldoen. Krijg je nog geen voorlopige aanslag opgelegd omdat je nog te kort ondernemer bent reserveer dan maandelijks minstens 40% van jouw omzet (inclusief BTW) voor alle belastingaangiften op een spaarrekening.

Wanneer de gegevens op de voorlopige aanslag niet kloppen, bijvoorbeeld omdat je verwacht dat jouw winst hoger of lager uit zal vallen, dan kun je de voorlopige aanslag wijzigen. Hiervoor kun je met jouw DigiD inloggen op Mijn Belastingdienst. Daar staat je voorlopige aanslag vermeld en kun je aangeven dat je deze wilt wijzigen. Deze lijkt op een vereenvoudigde aangifte inkomstenbelasting dus het is wellicht verstandig ook dit uit te besteden aan een boekhouder of belastingconsulent omdat hierbij alle onderdelen ingevuld dienen te worden.

 

Veelgemaakte fouten

Het belangrijkste misverstand is dat je nog op tijd bent als je op de allerlaatste dag het verschuldigde bedrag overmaakt. De Belastingdienst hanteert niet de datum van betaling maar de datum van ontvangst als deadline. Het geld moet dus óp de rekening van de Belastingdienst staan op de uiterste betalingsdatum anders krijg je een boete.

Verder moet je zorgen dat jouw administratie op orde is. De wettelijke bewaartermijn is zeven jaar. Tot die periode kan de fiscus terugkijken. Stukken die te maken hebben met zakelijk onroerend goed dienen zelfs 10 jaar bewaard te worden!

 

Fiscale vangnetten bij een tegenvallend inkomen

Het is verstandig om elk jaar opnieuw te bekijken of je recht hebt op Zorgtoeslag, Huurtoeslag en/of Kinderopvangtoeslag. Dit gaat geheel buiten de aangifte inkomstenbelasting om, via de site Toeslagen. Hierop kun je een proefberekening invullen met hierin het verzamelinkomen uit je aangifte inkomstenbelasting. Mocht blijken dat je achteraf voor een toeslag in aanmerking komt kun je deze nog met terugwerkende kracht aanvragen voor 1 mei van het volgende jaar. Heb je voor de aangifte inkomstenbelasting uitstel gekregen verschuift deze datum evenredig.

Daarnaast bestaat er een mogelijkheid van de inkomensmiddeling, waarbij de IB-aangiften van drie opeenvolgende jaren naast elkaar worden gelegd. Dit kan pas als de aangiften definitief zijn vastgesteld en de inkomsten enorm verschillen.

 

In een ander blog zal ik verder ingaan op de diverse toeslagen waarop je recht kunt hebben, op de inkomensmiddeling en op de uitzonderingen op het gebied van aftrekbaarheid van zakelijke onkosten plus de BTW hierop.

 

Dit zou jou ook kunnen interesseren...

Jouw email zal niet worden gepubliceerd. Naam en emailadres zijn verpllicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.