Checklist aangifte Inkomstenbelasting 2019

Steeds gemakkelijker

Doordat de Belastingdienst de laatste jaren steeds meer gegevens van te voren invult is het gemakkelijker zelf de aangifte Inkomstenbelasting in te vullen als particulier. Gegevens als inkomsten, WOZ-waarde, hypotheek en banksaldi zijn vaak al ingevuld en hoef je alleen nog maar te controleren op juistheid.

Als ondernemer moet je echter ook je bedrijfscijfers invullen waarbij verschillende pagina's op elkaar moeten aansluiten. Dit kan een heel gepuzzel worden als je niet echt bekend bent met de materie, met eventuele fouten als gevolg. In dit geval is het handiger je aangifte te laten indienen of in elk geval te laten controleren door een boekhouder of belastingadviseur. Ik kan dit ook voor jou doen.

Hoe vul je de belastingaangifte in?

De meest eenvoudige manier is de app van de Belastingdienst te downloaden op je smartphone en hierop in te loggen met jouw DigiD. Je controleert de ingevulde gegevens en klikt steeds op "akkoord" totdat je aan het eind bent. Dan kun je de aangifte verzenden en ben je klaar.

Je kunt de app alleen gebruiken als je alleenstaand bent of in elk geval geen fiscaal partner hebt, en als je alleen de standaard gegevens hoeft op te geven. In de app kun je namelijk de ingevulde gegevens niet wijzigen of aanvullen. Aftrekposten als ziektekosten, giften of studiekosten kun je hier ook niet in kwijt.

Gebruik je de app niet dan ga je naar www.belastingdienst.nl en klik je op aangifte inkomstenbelasting. Je logt in met jouw DigiD en vult de eerste gegevens aan. Vervolgens krijg je een overzicht van de al ingevulde gegevens. Dit overzicht moet je eerst goed controleren, want het hoeft niet altijd volledig te zijn! Daarna ga je van pagina naar pagina en klikt op "akkoord" als de gegevens volledig en correct zijn. Aftrekposten zoals hierboven genoemd kun je nu zelf invullen.

Als je een fiscaal partner hebt dan kun je bepaalde aftrekposten, waaronder de hypotheekrente maar ook ziektekosten en giften verdelen over beide partners. Je krijgt steeds te zien wat jullie totaal terug krijgen en kunt op deze manier de verdeling zodanig invullen dat jullie optimaal van de teruggave profiteren. Over het algemeen krijg je het meeste terug als je de aftrekposten toekent aan de partner met het hoogste inkomen.

Wat heb je nodig?

Om de aangifte volledig in te kunnen vullen heb je natuurlijk heel veel gegevens nodig. Ook als je de aangifte niet zelf invult maar dit uitbesteedt aan een deskundige heb je deze gegevens nodig. Hiervoor heb ik een checklist gemaakt. Hierop staan verschillende onderdelen die niet op iedereen van toepassing zijn. Als je bijvoorbeeld geen eigen bedrijf hebt hoef je dus geen bedrijfsgegevens aan te leveren, en huur je een woning heb je geen gegevens als WOZ-waarde en hypotheekrente nodig. Loop de checklist gewoon helemaal door en pak alles erbij wat op jouw situatie en die van jouw eventuele partner van toepassing is. Houd de volgorde van de checklist aan, want ook op deze volgorde moet over het algemeen de aangifte ingevuld worden.

Tip: verzamel gedurende het jaar al deze gegevens in een speciale map, zodat je alles aan het einde van het jaar al compleet bij elkaar hebt voor de aangifte. Dat scheelt achteraf veel tijd met opzoeken.

Mocht je toch nog vragen hebben tijdens het invullen, ben ik altijd bereid de aangifte te checken voordat die ingestuurd wordt. Veel succes!

JA STUUR MIJ DE CHECKLIST TOE!

          

        

           

Reacties gesloten.