Het Corona virus en ondernemen

Corona virus en ondernemen

Heel Nederland is in de ban van het Corona virus. Er is een wereldwijde pandemie en in ons land zijn de komende 3 weken de scholen en kinderopvang, horeca en sportbedrijven dicht. Wat er daarna gaat gebeuren is niet te voorspellen, en misschien dreigt er ook voor ons een complete lock down zoals in veel landen om ons heen al is besloten.

Dit levert veel onzekerheid op over het voortbestaan van bedrijven. Als ondernemer is het verstandig niet in paniek te raken maar je voor te bereiden op de toekomst.

Financiƫn

Controleer hoeveel buffer je hebt. Welke termijn kun je overbruggen zonder in te problemen te komen. Kun je je vaste kosten blijven betalen? Heb je nog genoeg om jouw eigen salaris door te betalen?

Maak een inschatting van de omzet die de komende 2 tot 3 maanden zeker binnen komt. Heb je een vaste bron van inkomsten of ben je afhankelijk van ad hoc opdrachten? Dat laatste maakt jouw inschatting wat moeilijker, maar kijk wat er toch door kan gaan. Is de omzet genoeg om hier jouw vaste kosten en salaris van te blijven betalen?

Kijk of je kosten kunt besparen. Als bijeenkomsten niet doorgaan hoef je bepaalde uitgaven waarschijnlijk ook niet te doen. Pak je bankafschriften van de afgelopen 3 maanden erbij en kijk welke kosten je kunt schrappen of beperken. En stel nieuwe kosten zoveel mogelijk uit. Wees voorzichtig met nieuwe investeringen.

Belastingen

In april moet de BTW-aangifte weer gedaan worden over het eerste kwartaal. Zorg dat deze op tijd wordt ingediend om een boete te voorkomen. Zorg ook dat je de BTW die je moet afdragen nu veilig stelt en niet uitgeeft aan andere zaken. Er wordt wel gezegd dat je uitstel kunt krijgen maar dit is slechts onder strenge voorwaarden. Bovendien moet je er dan straks rente over betalen dus ben je nog meer geld kwijt!

Ook de aangifte Inkomstenbelasting moet voor 1 mei a.s. ingediend worden. Heb je al genoeg geld gereserveerd voor de aanslagen die hieruit voortkomen? Eventueel kun je persoonlijk uitstel aanvragen tot 1 september, zodat het wat langer duurt voor je de aanslagen moet betalen. Maar houd er wel rekening mee dat je ook dan extra rente moet betalen. Dus als je voldoende geld gereserveerd hebt en weet dat je dit niet nodig hebt om de komende maanden te overleven, doe dan de aangifte gewoon voor 1 mei zodat de aanslagen niet hoger worden.

Overheid

Vanuit de overheid zullen er ook regelingen komen. Welke dit zijn en in hoeverre jij daar gebruik van zult kunnen maken is nog niet duidelijk. De Kamer van Koophandel heeft een Corona loket ingericht waar je terecht kunt met al jouw vragen, www.kvk.nl/coronaloket/ Ook houden zij je op de hoogte van alle regelingen die er getroffen worden: www.kvk.nl/advies-en-informatie/internationaal-ondernemen/het-coronavirus-check-hier-je-regelingen/ De regelingen zullen waarschijnlijk continu een update krijgen, dus check dit regelmatig.

Vragen

Houd goed je oren en ogen open en laat je adviseren. Twijfel je ergens over of heb je advies nodig, of wil je graag eens sparren met mij over jouw bedrijf? Neem dan gerust contact met mij op. Ik wens jou heel veel wijsheid en succes toe!

Dit zou jou ook kunnen interesseren...

Jouw email zal niet worden gepubliceerd. Naam en emailadres zijn verpllicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.