Hoe maak je een liquiditeitsbegroting

Accounting calculator over the hundred dollar bank notes

Wat is een liquiditeitsbegroting?

Dit is een schematische weergave van alle geldstromen die jouw bedrijf inkomen en uitgaan in een bepaalde periode. Deze begroting geeft jou inzicht in jouw toekomstige financiële situatie.

Waarom heb ik een liquiditeitsbegroting nodig?

Elk bedrijf heeft geld nodig om goed te kunnen functioneren. Je moet de standaard facturen kunnen betalen, zoals je telefoonkosten, huur van jouw werkruimte enzovoorts, en van de ingekochte producten en diensten. Ook zullen er af en toe onverwachte uitgaven bij komen die opgevangen moeten worden. Het is dus belangrijk dat jouw bedrijf altijd over voldoende liquide middelen, zowel contant als op de bank, beschikt die direct ingezet kunnen worden. Alleen als dit het geval is kun je betalingen soepel laten verlopen en jouw bedrijf draaiend houden. Stel daarom een liquiditeitsbegroting op zodat je meteen kunt zien of het verstandig is om maatregelen te treffen die jouw liquiditeit vergroten.

Kosten en opbrengsten versus uitgaven en inkomsten

De eerste stap naar de liquiditeitsbegroting is het begrijpen van een belangrijk verschil. Kosten zijn, in boekhoudtermen, niet hetzelfde als uitgaven en opbrengsten niet hetzelfde als inkomsten. Ook al worden ze in de volksmond vaak als synoniemen gebruikt. Kosten en opbrengsten zijn, simpel gezegd, de geldbedragen die in de Winst- en Verliesrekening worden gebruikt om het bedrijfsresultaat te berekenen. Uitgaven en inkomsten zijn de geldstromen die een bedrijf werkelijk in- en uitgaan. Kosten en uitgaven hoeven dus niet gelijk aan elkaar te zijn. Een voorbeeld hiervan zijn afschrijvingen: dit zijn kosten die jouw winst verlagen, maar die niet per sé betaald worden. Dat geldt ook voor kilometervergoedingen die jij rekent voor het zakelijk gebruik van jouw privé auto. De liquiditeitsbegroting wordt opgesteld met uitgaven en inkomsten, de daadwerkelijke geldstromen dus.

Periode bepalen

De liquiditeitsbegroting bekijkt het bedrijf over een van tevoren vastgestelde periode. Zo kan er bijvoorbeeld gekeken worden naar de inkomsten en uitgaven over de komende maand of over het komende hele jaar. Bepaal dus voor het opstellen van de begroting welke periode voor jou van belang is. Je kunt het ook combineren: een begroting opstellen waarbij je de inkomsten en uitgaven per maand opneemt maar wel over een heel jaar. Zo zie je meteen in welke maand jouw liquiditeit een extra zetje nodig heeft.

Daarnaast kun je elke maand apart een begroting opstellen om te zien of je op korte termijn extra maatregelen moet treffen vanwege onvoorziene wijzigingen in de inkomsten en uitgaven.

Hoe ziet de liquiditeitsbegroting er uit?

Er zijn verschillende manieren om deze begroting op te stellen. De meest eenvoudige is die waarbij je alleen rekening houdt met de inkomsten en uitgaven die contant of via de bank zijn gedaan. Daarnaast kun je ook begrotingen opstellen met investeringen waarvan je verwacht dat die geld opbrengen, maar die laat ik nu even buiten beschouwing.

Waarmee moet je rekening houden?

Betaaltermijnen van klanten kunnen lang zijn. Ondernemers moeten in de regel langer wachten op betaling van hun facturen.

Onthoud dat je geen inkomsten kunt hebben tijdens vakantie of ziektes, omdat (een deel van) jouw werk dan niet wordt gedaan.

Als ondernemer zit je vast aan periodieke betalingen die je steeds weer moet kunnen betalen, zoals huur, belastingen, lonen enzovoorts. Vergeet deze kostenposten dus niet!

In de liquiditeitsbegroting vermeld je de bedragen inclusief BTW.

Voorbeeld liquiditeitsbegroting

Omschrijving 1e kwartaal 2e kwartaal 3e kwartaal 4e kwartaal Totaal
Saldo   =eindsaldo vorige kwartaal  
Omzet producten          
Omzet diensten          
Inkoopkosten          

Netto omzet  
         

Personeelskosten
         
Huisvestingskosten          
Vervoerskosten          
Verkoopkosten          
Algemene kosten          
Financiële
kosten/baten
         
Belastingen          

Eindsaldo  
         

Uiteraard kun je de diverse kosten verder uitsplitsen, zoals ik ook beschreven heb in mijn blog over de Winst- en Verliesrekening. Hoe specifieker je alle kosten opneemt, hoe beter het overzicht is. Omdat in dit overzicht niet alle 12 maanden pasten heb ik het per kwartaal aangegeven.

Het je vragen hierover of wil je hulp met het opstellen van een liquiditeitsoverzicht? Neem dan contact met mij op.

Ik help je graag bij het opbouwen van een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Dit zou jou ook kunnen interesseren...

Jouw email zal niet worden gepubliceerd. Naam en emailadres zijn verpllicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.