In 7 stappen naar meer winst

Het jaar zit erop. Je hebt hard gewerkt en een mooie omzet gehaald. Maar de winst valt je tegen. Het is echt te weinig in verhouding tot jouw gewerkte uren. Je bent er echt klaar mee en wilt verandering. Maar hoe?

Jarenlang had ik hetzelfde gevoel, telkens als ik mijn jaar afsloot. Totdat ik er op een bepaald moment echt genoeg van had en besloot een aantal zaken radicaal anders te doen. Immers:

Als je doet wat je altijd deed krijg je wat je altijd kreeg.

Ik veranderde een aantal dingen binnen mijn bedrijf, en haalde meteen het jaar erop 50% meer omzet en wel 75% meer winst. Lees hieronder hoe ik dit voor elkaar gekregen heb.

1. Bespaar kosten

Het klinkt voor de hand liggend, maar het is toch echt het eerste wat je moet doen om meer winst over te houden: minder uitgeven van je omzet. Dan houd je automatisch meer winst over.

Pak je Resultatenrekening van de afgelopen 2 jaar erbij. Hierop staan alle kosten die je gemaakt hebt. Bekijk ze nauwkeurig: waren ze noodzakelijk? Maak je echt gebruik van alle abonnementen, licenties en lidmaatschappen? Kijk van welke je eigenlijk al een jaar niet of nauwelijks gebruik hebt gemaakt, en zeg deze op. En heb je niet te veel verzekeringen lopen? Probeer in te schatten hoeveel risico je loopt en welke je eventueel zelf zou kunnen dragen. Mocht je net iets verlengd hebben, noteer dan de einddatum in jouw agenda en maak 2 maanden van tevoren een notitie dat je het moet beëindigen. Zo kan je het niet meer vergeten en hoef je niet opnieuw een jaar voor niets te betalen.

Mogelijk kun je eventuele abonnementen verlagen, bijvoorbeeld voor je telefoon. En als je een bedrijfspand hebt is het verstandig te kijken naar de energiekosten: kunnen die ook lager?

En kun je, door op een andere manier te gaan werken, misschien op nog meer kosten besparen, zoals kantoorartikelen, reiskosten enzovoorts? Dit levert misschien ook een besparing in tijd op, tijd die je dan weer kunt besteden aan het genereren van meer omzet.

2. Maak winst maken jouw prioriteit

Je bent ondernemer geworden om geld te verdienen. Dit kan alleen als jij winst maakt met jouw bedrijf. Je werkt hier hard voor en verdient het om hier ook goed voor betaald te worden.

Voor de meeste ondernemers is het halen van (meer) omzet het belangrijkste doel. Winst is dan wat er overblijft na het betalen van alle kosten. Bij mij ligt mijn focus juist op het halen van meer winst. Winst laat zien hoe gezond jouw bedrijf is. Winst bepaalt jouw inkomen. Van de winst betaal jij jouw salaris en belastingen.

Door er voor te zorgen dat jij jouw omzet anders uitgeeft, door jouw kosten kritisch te beoordelen zoals ik in stap 1 aangaf, kun jij zelf bepalen hoeveel winst jij hiervan overhoudt. En de volgende stap helpt jou hierbij.

3. Breng structuur aan in jouw cashflow

Privé maakte ik al van jongs af aan gebruik van verschillende potjes voor de verdeling van mijn zakgeld. Later werden dit verschillende bank- en spaarrekeningen, elk met een eigen bestemming. Zakelijk ben ik dit ook gaan doen, zodat ik toe kon werken naar bepaalde doelen en mijn omzet niet aan andere dingen kon uitgeven. Dit systeem heet Profit First.

Van alle omzet die ik ontvang zet ik eerst een deel opzij voor mijn winst, daarna voor mijn salaris en belastingen. Wat er overblijft is voor mijn kosten. Op deze manier weet ik zeker dat ik winst maak en bepaal ik zelf hoeveel. En kunnen mijn kosten nooit te hoog oplopen.

En het fijne is dat de winst die ik opzij zet ook echt geld is dat op een spaarrekening staat! Hiervan kan ik mijzelf elk kwartaal een winstuitkering doen om leuke dingen van te kopen of te doen. Als beloning voor mijn discipline en harde werken. Cool toch?!

Je kunt zoveel spaarrekeningen openen als je wilt, elk met een ander doel. Bijvoorbeeld voor een speciale investering, of als buffer voor tijden dat je minder werkt (vakantie, ziekte enzovoorts). Je berekent hoeveel % je maandelijks van jouw omzet voor elk doel opzij wilt zetten. Voor de winst begin je met 1%, en deze bouw je op naar 5%. Jouw bedrijf zal die 1% echt wel kunnen missen, en zodra je dit systeem een tijdje volgt zul je merken dat je jouw winstdeel stapje voor stapje kunt verhogen naar 5%.

4. Maak een winstgevend plan

Als jouw bedrijf groeit is het mogelijk dat jouw kosten ook groeien. Toch is het belangrijk dat je deze kostenstijging in de gaten houdt: het is heel leuk als jouw omzet met 50% groeit, maar als dan jouw kosten met 60% groeien houdt dit in dat jouw winst met 10% daalt. En dat is niet de bedoeling!

Plan dus elk jaar opnieuw jouw omzet en jouw winst. Pas hierop jouw verdelingspercentages van Profit First aan zodat jij ook daadwerkelijk jouw financiële doelen kunt halen. In elk geval bepaal jij hoeveel salaris jij wilt verdienen, hoeveel belasting je moet afdragen en zet je een vast percentage van jouw omzet als winst opzij. Maar je kunt ook extra spaardoelen in jouw Winstplan opnemen. Uiteindelijk weet jij precies hoeveel omzet jij het volgende jaar moet halen om alle doelen te kunnen realiseren.

Vervolgens maak je een actieplan hoe jij deze omzet wilt bereiken: welke producten en diensten wil jij verkopen en tegen welke prijs? Welke stappen moet jij zetten om deze verkopen te realiseren en in welke volgorde? Zodat jij uiteindelijk helder hebt wat jij elke week moet doen om jouw doelen te halen.

5. Bekijk jouw aanbod kritisch

Misschien verdien jij al jaren jouw omzet met dezelfde producten en diensten tegen dezelfde tarieven. En kom jij erachter bij het maken van jouw Winstplan dat jij hiermee jouw doelomzet niet kunt halen, tenzij je 60 uur of meer per week gaat werken. Dat is uiteraard niet haalbaar en ook niet wenselijk, dus zul jij dingen moeten veranderen.

Welke producten en diensten kun jij waardevoller maken, door er iets extra’s aan toe te voegen (service, persoonlijke begeleiding of iets dergelijks), zodat jij hier een hogere prijs voor kunt vragen?

Kun jij jouw producten en diensten op een andere manier aanbieden, bijvoorbeeld in groepsverband in plaats van individueel. Of online via internet in plaats van persoonlijk? Op deze manier kost het jou minder tijd maar kun je meer klanten tegelijkertijd helpen.

Werk je nu nog uurtje-factuurtje? Dan kun je overwegen om een abonnement aan te bieden, of een vaste pakketprijs.

Je zult merken dat jouw doelgroep waarschijnlijk verandert als jij jouw prijzen verhoogt. Pas hierop jouw marketing aan zodat jij deze doelgroep hiermee aanspreekt. Dat helpt bij het verkopen van jouw duurdere producten en diensten.

6. Zorg voor een positieve mindset

Ja ik weet het, momenteel hoor je heel veel over mindset spreken. Maar als ondernemer is het enorm belangrijk hoe jouw houding is ten opzichte van tegenslagen, nieuwe methodes en vooral geld.

Hoe succesvol zul jij worden als jij opgeeft bij de eerste de beste tegenslag? En als jij nooit iets nieuws wilt uitproberen of dingen in jouw bedrijf wilt veranderen zodat je efficiënter wordt? En als jij geld iets negatiefs vindt, omdat jij dit van jongs af aan hebt meegekregen?

Durf jij als ondernemer echt voor jouw waarde te gaan staan? Ben jij ervan overtuigd dat jij jouw klanten echt kunt helpen? Als jij hieraan twijfelt, hoe lastig wordt het dan om klanten hiervan te overtuigen?

Je kunt jouw mindset trainen, er zijn genoeg boeken over dit onderwerp geschreven. Zorg dat jij positief gaat staan tegenover jezelf, jouw aanbod en jouw prijzen. Wees trots op wat jij kunt en biedt en straal dit uit.

7. Omring je met de juiste mensen

Zorg dat je er niet alleen voor staat. Zoek mensen die jou kunnen ondersteunen bij jouw werk, zodat je niet alles alleen hoeft te doen. En zoek een sparringpartner, of coach zo je wilt, die jou kan begeleiden bij jouw bedrijfsvoering. Dit kunnen er ook meer zijn, elk met hun eigen expertise. Het is maar net waar jij behoefte aan hebt. Of dit nu is op het gebied van financiën (begeleiding bij het implementeren en uitvoeren van Profit First, hulp bij het opstellen van jouw Winstplan, bespreken van investeringen enzovoorts), mindset (helpen positiever te worden, als je twijfelt, als je vastloopt) of simpelweg bij jouw bedrijfsvoering (marketing, implementeren nieuwe systemen, aanpassen website en dergelijke).

Een topsporter heeft ook een coach, en de meest succesvolle ondernemers hebben naast een businesscoach of mentor ook een team van medewerkers die hen ondersteunen op allerlei gebieden.

Alleen ga je snel, maar samen ga je sneller en kom je verder!

Dit is echt een onderdeel waarop je niet mag bezuinigen! Het is van levensbelang voor de ontwikkeling van jezelf en jouw bedrijf om vooruit te kunnen komen. En het is een investering die zeker geld zal opleveren!

Pas deze tips toe in jouw bedrijf, en je zult merken dat ook jij meer winst zult maken. En wil je hierbij mijn hulp en begeleiding? Maak dan een afspraak met mij voor een vrijblijvend Winstgesprek. Samen bespreken we dan hoe ik jou het beste kan helpen. Ik help jou graag naar een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Mail mij op info@hbmofficesupport.nl of kijk verder op mijn website www.hbmofficesupport.nl voor meer informatie.

Dit zou jou ook kunnen interesseren...

Jouw email zal niet worden gepubliceerd. Naam en emailadres zijn verpllicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.