Maak jouw Winstplan voor 2020 in 5 stappen

Elk jaar maak ik in november een Winstplan voor mijn bedrijf voor het volgende jaar. Dit is een financieel plan waarmee ik mijn omzet en mijn winst plan. En vervolgens maak ik een actieplan zodat ik weet wat ik wekelijks en maandelijks moet doen om te zorgen dat ik deze doelen ook daadwerkelijk haal.

Een doel zonder plan is slechts een wens.

Het fijne is dat ik medio november mijn doelomzet van 2019 al had gehaald.  Niet omdat ik mijn doel zo laag had gesteld, maar doordat ik nu een strategie had en tijdig de juiste stappen gezet heb. Je zult begrijpen dat ik de laatste weken heel ontspannen door heb gewerkt, want alles wat ik nu nog verdien is extra. Een heerlijk gevoel!

Maar hoe maak je zo’n plan? Hoe bepaal je hoeveel omzet je wilt halen? Neem je gewoon een bedrag dat je wel aanspreekt? Verdubbel je jouw huidige omzet? Of ben je heel voorzichtig en doe je er gewoon een klein bedrag boven op?

En hoe weet je of je hiermee dan voldoende winst maakt? Van de omzet gaan tenslotte ook kosten af, en misschien moet jij wel twee keer zo veel kosten maken als nu om anderhalf keer zo veel omzet te halen als nu, doordat jij extra moet investeren in een team.

In dit blog geef ik je 5 stappen om een financieel plan te maken.

1 Bepaal wat je maandelijks gemiddeld wilt verdienen

Hoeveel wil je verdienen? Weet jij wat er nodig is om aan je privé verplichtingen en wensen te voldoen? Weet je dit niet? Zet dan eerst je privé inkomsten en uitgaven eens op een rij. Bereken van uitgaven die per kwartaal of per jaar gedaan worden het bedrag per maand. Daarnaast moet je ook geld reserveren voor belasting en je pensioen, en ik raad ook altijd aan om jezelf vakantiegeld te geven. Dit valt allemaal onder privé dus tel je bij jouw gewenste salaris op.

2 Maak een inschatting van je zakelijke kosten

Welke kosten heb jij gedurende het jaar? Bereken het maandelijkse gemiddelde van jouw zakelijke uitgaven van het afgelopen jaar en tel deze kosten op bij jouw maandelijkse salaris. Bij kosten denk je natuurlijk aan marketingkosten, abonnementen van systemen, huur van een pand, verzekeringen. En daarnaast is het handig om geld te reserveren voor eventuele investeringen die jij in de toekomst wilt doen. Nu heb je de omzet die je wilt realiseren.

3 Bepaal hoeveel uren en weken je in een jaar werkt

In hoeveel tijd wil en kun je deze omzet halen? Je kunt niet fulltime werken om deze omzet te verdienen: je hebt ook tijd nodig voor jouw administratie, marketing en misschien nog een studie of coaching. En misschien wil jij niet 5 dagen per week met jouw bedrijf bezig zijn? Ook wil je met vakantie en kun je ziek zijn, dus bekijk hoeveel werkbare uren jij per week hebt om daadwerkelijk voor jouw omzet te werken.

4 Bepaal product en prijs

Je weet nu welke omzet je nodig hebt en hoeveel tijd je hebt om deze omzet te gaan realiseren. Nu ga je bepalen wat je gaat verkopen en tegen welk tarief. Is het realistisch dat je deze omzet haalt met deze prijzen? Is dat niet het geval? Dan moet je kijken naar de prijzen of de hoeveelheid producten die je verkoopt. Misschien moet je zelfs jouw verdienmodel aanpassen.

5 Maak een actieplan.

Maak nu een globale planning, waarbij je rekening houdt met onverwachte dingen. Dus plan alles niet te strak maar juist extra ruim. Kijk goed naar wat je allemaal moet doen om jouw product te verkopen. Denk aan ontwikkeling, marketing, sales, coaching gesprekken met jouw klanten. Hoeveel tijd besteed je direct aan klanten en hoeveel tijd besteed je indirect aan alle andere dingen?

In dit blog heb ik jou 5 stappen gegeven waarmee je jouw eigen Winstplan kunt maken voor jouw bedrijf. Kom je er niet helemaal uit en kun je wel wat hulp of advies gebruiken? Maak dan hier een afspraak met mij voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek.

Ik help jou graag naar een financieel gezond en winstgevend bedrijf!

Dit zou jou ook kunnen interesseren...

Jouw email zal niet worden gepubliceerd. Naam en emailadres zijn verpllicht.

Deze website gebruikt Akismet om spam te verminderen. Bekijk hoe je reactie-gegevens worden verwerkt.