Profit First traject

Wat is Profit First?

Profit First is een cashflow management systeem waarmee je jouw inkomsten kunt beheren. Het is bedacht door de Amerikaan Mike Michalowicz om ervoor te zorgen dat je bedrijf financieel stabiel en winstgevend wordt. De methode is naar Nederland gehaald door Femke Hogema die het boek in het Nederlands heeft vertaald en uit laten brengen.

Hoe werkt Profit First in de praktijk?

Eigenlijk lijkt het heel veel op het ouderwetse potjes-systeem dat onze grootouders hadden. Het loon werd wekelijks contant uitbetaald, en vervolgens verdeeld over verschillende potjes: voor de huur, de bakker, de groenteboer enz.

Met Profit First verdeel je elke twee weken de ontvangen omzet over verschillende bank- en spaarrekeningen volgens van te voren bepaalde percentages. De basisrekeningen zijn Ontvangsten, Winst, Salaris, Belastingen en Kosten. Maar afhankelijk van jouw bedrijf en wensen kun je hieraan meer rekeningen toevoegen.

Door deze verdeling structureel te maken reserveer je elke twee weken voldoende geld voor jouw winst, salaris en belastingen, en wat er over blijft gaat naar de kostenrekening waarvan je dan jouw rekeningen betaalt.

Hoe worden de percentages vastgesteld?

De Profit First Allocation (= verdeling) Percentages voor de verdeling van jouw omzet worden in eerste instantie vastgesteld door een Profit Assessment, een financiƫle analyse van de huidige situatie van jouw bedrijf. De percentages die hieruit berekend worden vormen de basis van jouw verdeling.

Maar uiteindelijk moeten deze percentages maandelijks, of eventueel elk kwartaal, worden bijgesteld. Het kan nu zo zijn dat jij veel te weinig kunt reserveren voor jouw belastingen, en waarschijnlijk veel te veel uitgeeft aan kosten, waardoor je niet genoeg winst maakt. Bij elke jaaromzet horen vaste percentages om ervoor te zorgen dat jouw omzet op de juiste manier verdeeld wordt, en door jouw startpercentages regelmatig aan te passen werk je uiteindelijk toe naar de juiste eindpercentages.

Wat houdt het Profit First traject in?

Bovenstaande klinkt misschien wat simpel, maar om uiteindelijk tot de juiste verdelingspercentages te komen is best wel ingewikkeld, vooral omdat elk bedrijf weer anders is. Daarom bied ik je als Profit First Professional een jaartraject aan waarbij ik je maandelijks help Profit First te implementeren en regelmatig de juiste percentages te berekenen.

Uiteraard beginnen we eerst met het Profit Assessment, waarbij ik jouw huidige percentages bereken. Dit bespreek ik dan met jou, waarna we een plan opstellen om Profit First te implementeren in jouw bedrijf. We maken maandelijkse afspraken om te kijken hoe de voortgang is en om steeds de percentages weer een beetje bij te stellen, net zo lang totdat jij op de juiste Profit First percentages zit.

Tijdens deze afspraken kun jij mij natuurlijk ook alle vragen stellen die jij hebt over het systeem, maar ook over jouw bedrijf. Want het is natuurlijk goed mogelijk dat jouw omzet ineens verandert waardoor wij de percentages op een andere manier moeten aanpassen. En als jij ineens andere producten of diensten aan wilt bieden kunnen wij meteen hierop inspelen.

Wat levert het Profit First traject jou op?

Door het implementeren van Profit First in jouw bedrijf zul jij meer winst gaan maken. Winst wordt nu niet meer het restje onder de streep als jij jouw kosten van jouw omzet hebt betaald, maar je begint met het veiligstellen van jouw winst. Daarna zorg je voor jouw salaris en de belastingreservering, zodat jij dit ook altijd kunt betalen. Wat er dan overblijft is voor jouw kosten.

Door op deze manier te werken zul je grip krijgen op jouw geld en op jouw cijfers. Je zult nooit meer bang hoeven te zijn voor de blauwe envelop op de mat, en aan het einde van de maand moeten constateren dat er niet genoeg geld op je rekening staat om jezelf een behoorlijk salaris te betalen. Dat is vanaf nu verleden tijd!

Door met Profit First te gaan werken krijg je inzicht en rust.

Wil jij dit ook? Neem dan contact met mij op voor een gratis en vrijblijvend Winstgesprek. We bespreken dan samen wat het beste is voor jou en jouw bedrijf.

JA DIT WIL IK

Reacties gesloten.